12 Haziran 2015 Cuma

Sumitomo Türkiye, Türkiye'de Cyclo Center mi kuracak?

Sumitomo Türkiye Satış Müdürü Ertuğrul Yılmaz, Güç Aktarım ve Hareket Kontrol Teknolojileri Dergisi’nin sorularını yanıtladı.


Bizlere şirketinizin kuruluş ve işleyişinden bahseder misiniz?


Sumitomo firması, hisseleri dünya borsalarında yüksek değerlerden işlem gören dev bir firma. 400 yıl önce Masatomo Sumitomo tarafından Kyoto Japonya’da kurulmuştur. Aile öncelikle bakır maden işletmeciliği yapıyor ve bakırı rafine etmenin teknolojisini geliştirerek, burada elde ettikleri finansal güç ile firma büyümeye başlıyor. Şu an Sumitomo Grup içerisinde yaklaşık 20 farklı iş kolu bulunmaktadır. Bu iş kollarından bazıları: Makine İmalatı, Gemi Yapımı, Madencilik, Demir-Çelik, Cam, Seramik, Elektronik ve elektrik ekipmanlar, Kimya, Finans, Sigorta, Lojistik vs. Türkiye’de çok bilinen bir marka olmamakla birlikte, Sumitomo marka iş makinelerini muhakkak görmüşsünüzdür. Petlas ile ortak yapımı halen süren lastik fabrikası ile artık yollarda daha fazla görülecektir.


Sumitomo Türkiye Satış Müdürü Ertuğrul Yılmaz


Bunun ile bitlikte Tat konservecilik ve Nissan ile de ortaklıkları mevcut. Ayrıca bildiğim kadarıyla 3. Köprü gibi birçok dev projede Sumitomo-Mitsui Bankın kredi desteği var. Yani kısacası finansmanı güçlü, sürekli büyüyen dev bir firma.  Sumitomo Grup içerisinde bizim firmamız Sumitomo Drive Technologies sadece redüktör üretiyor. Firmanın Japonya, Almanya, Belçika, Çin, Taiwan, Brezilya ve Amerika’da fabrikaları mevcut. Avrupa’daki üretim Almanya ve Belçika’da yapılıyor. Özellikle Almanya Münih’deki fabrikamızda hassas redüktörlerin üretiminin yapıldığı yeni fabrika en son teknoloji CNC makinalar ile donatılmıştır. Özel klimalandırılmış tozsuz ortamda üretim yapılmaktadır. Fabrika görülmeye değerdir.


Firmanın Türkiye’deki faaliyetleri yaklaşık 20 senedir distribütör üzerinden yürütülmekteydi. Artan potansiyel ve büyüyen pazarda direkt yer almak için 2012 senesinde benimle birlikte ilk satış ofisini açmıştır. Mevcut distribütörler ile satış ve servis desteğimizde devam etmektedir.


Şirketinizin temel değerleri nedir?


Sumitomo Drive Technologies firması yıllar öncesine dayanan bilgi ve deneyime sahip bir firmadır. Bu bilgi birikimi ve deneyimleri sürekli inovatif ürünler üreterek müşterilerine iletebilmiştir. Bu nedenle Müşteri odaklılık, en üst seviyede kalite anlayışı firmamızı güvenilir bir partner yapmıştır.


Firmamız için en önemli temel değerler: Kalite, müşteri odaklı çözümler ve tam müşteri memnuniyetidir.


Ürün ve hizmetlerinizden bahseder misiniz?


Daha öncede belirttiğim gibi bizim işimiz redüktör ve redüktörlü motor. Ürün portföyümüz oldukça geniş. Çok küçük redüktörlü motorlardan 6W, 1100kNm’yekadar geniş bir ürün gamımız var. Bizim asıl kuvvetli yanımız müşteri isteklerine göre özel yapmış olduğumuz dizayn ve çözümlerdir. Firmanın Ar-Ge altyapısı çok kuvvetli. Drive 6000 ve Fine Cyclo ürünlerimiz sikloid diskli redüktörlerdir. Sikloid Diskli redüktör tasarımı firmamıza patentlidir.


Bu buluş Sumitomo bünyesine almadan önce Cyclo GmbH firmasının kurucusu olan Lorenz Braren tarafından yapılmıştır. D6000 serisi redüktörler, sikloid disk prensipli olup, 55kW’a kadar standart 7569 çevrim oranı ve üzerine çıkabiliyoruz. Özel dizayn ile 1 Milyon çevrime kadar çıkmak mümkün. Bu çevrimlerde kompaktlık önemli. Genelde standart redüktörlerde bu çevrim oranlarına kompakt gövde ile ulaşmak mümkün değil. Yükün Sikloid disklerin çevresine eşit olarak dağılması nedeniyle aşırı şok yüklere karşılık dayanımı standart redüktörlere göre 5 kat daha fazladır.


Ayrıca yapısı nedeniyle, sürtünme az, verim yüksektir. Herhangi bir termal limit yoktur. Birçok gövdede gres yağlama mevcut olup, bu rediiktörü uzun süre bakımsız kullanımını sağlamaktadır. Fine Cyclos serisi değimiz bir ürün grubumuz var ki, bu da zero backlash -boşluksuz dediğimiz bir seridir. Daha çok yüksek hassaiyet, kompaktlık ve yüksek tork gerektiren uygulamalarda kullanılır.


Bu tip redüktörler için Sumitomo’nun en büyük müşterileri Fanuc, Yaskawa, Nachi, ABB, Kuka gibi robot üreticileri ile CNC tezgah üreticileridir. Bu ürünü Türkiye’de daha çok Savunma Sanayindeki uygulamalara ve kaynak pozisyoneri imalatçılarına veriyoruz.


Ayrıca Büyük Endüstriyel Redüktörler de mevcut. Sumitomo 2011 senesinde Belçika’daki Hansen Firmasını bünyesine kattı. Hansen, büyük endüstriyel redüktörler üreten, Ar-Ge’si çok iyi bir firmadır. Soğutma Kulesi redüktörleri, Toaster gibi genellikle özel uygulamalar için çözümleri mevcuttur. Yine dev redüktörler üreten SEISA firması da Sumitomo Grubu içerisindedir. SEISA, Mili Drive, büyük güçlü Planet redüktörler üretir.


Görüldüğü üzere ürün portföye bu derece geniş bir redüktöre firması yoktur.

Biz standartları olan bir firmayız. Seçim yaparken mevcut uygulama için belirlediğimiz seçim kriterlerine uyarak müşterimize doğru redüktörü seçeriz. Fiyatı ucuzlatmak ya da rekabetçi olabilmek adına küçük gövde seçmeyiz. Müşterilerimize seçim, hesaplama ve servis konusunda her zaman yardımcı oluruz.

Önemli olan bizim için, işin tekrarlılığı, güven ve kalitedir.


Son dönem piyasaya sunduğunuz ya da sunacağınız ürün var mı?


Sumitomo sürekli ürün portföyüne yeni ürün katıyor. Mesela boşluksuz redüktör olarak Fine Cyclo serisinde F4 serisi yenidir. Ürünün yatak taşıma kapasitesi daha da artırılmış ve daha kompact hale getirilmiştir. Yine geçen sene üretilmeye başlanılan BBB4- ve BBB5 dik çıkışlı sikloid dişli Redüktör serisi de yenidir. Endüstriyel redüktörler serisinde ise Hanse P4 lite’i daha rekabetçi özellikler ve fiyat ile piyasaya sunmuştur. Yine Almanya Ar-Ge’nin üzerinde çalıştığı; Dik çıkışlı planet redüktörler satışa bu sene içerisinde sunulacaktır.


Sizce sektörün iyiye gitmesi için neler yapılmalıdır?


Öncelikle sektörün daha iyi olması için ekonominin iyi olması gerekiyor. Son aylarda kurdaki ani yükselişler en çok makine imalatı ve süregelen projeleri etkiledi. Türkiye’nin her 100 Dolarlık ithalatının 15 Dolar’lık kısmı tüketim mallarından 85 Dolarlık kısmı ham madde, aramalı ve sermaye mallarından oluşuyor. Türkiye’nin yaptığı her 100 Dolarlık ihracatın yaklaşık 60 Dolar’lık kısmı ithal, 40 Dolar’lık kısmı yerli malı girdilerden oluşuyor. Son 10 yılda bütün ekonomik varlığını inşaat sektörü üzerine kurmuş bir yapı var. İnşaat sektörü çok büyük bir sektör ama tamamen arz talep dengesine bağlı. Bugün artık doyma noktasına geldi. Yan sanayisi de çok büyük bir sektör. Demir, çelik, çimento, diğer inşaat malzemeleri ve bunları destekleyen araç, makine ve aletler. Sektör çok büyük. Ancak siz bütün büyüme planınızı tek sektör üzerinden yaparsanız bu biraz riskli. Türkiye’nin ihtiyacı olan üretim ve üretime dayalı istihdamdır. Malesef geçen son 10 yılda üretimi tetikleyici yatırımlara çok önem verilmediği için sektör krize doğru gitmektedir.


Bizim bağlantılı olduğumuz sektör ağırlıkla makine imalatçılarıdır. Bugün yapmış olduğumuz ziyaretlerden de anladığımız kadarıyla, sektör sıkıntılı. Yurt dışına ithalat yapabilenler nispeten daha iyi durumdalar. Sektörün iyi gitmesi için yapılması gereken öncelikli iş ekonomiktir.


Bunu üretimde verimlilik, kalite, eğitim takip eder. Mesela Türkiye’nin en önemli konularından bir diğeri de teknik eleman sıkıntısıdır. Teknik ara eleman bulmak oldukça zor. Bunları yaptığımız müşteri ziyaretlerinde sürekli duyuyoruz. Meslek Lisesi ve Teknik okul sayılarının artırılıp daha kaliteli, daha verimli üretime katkı sunabilecek teknik elemanlar yetiştirilmelidir. Saydıklarım sektörün iyi olabilmesi için gerekli olan noktalardan bazıları.


Gelecek hedefleriniz nelerdir?


Türkiye sürekli büyüyen bir pazar. Önümüzdeki 3 sene içerisinde Türkiye’de bir Cyclo Center yani montaj merkezi kurmayı düşünebiliriz. Bunun için altyapı ve finansman hazırlıklarımız sürüyor.


Eklemek istediğiniz bir şey var mı?


Sumitomo Cyclo Güç Aktarım Sistemleri Direkt olarak yaklaşık 3 senedir Türkiye Pazarı’ndadır. Vermiş olduğumuz mühendislik ve servis hizmetiyle müşterilerimizin güvenini kazandığımızı düşünüyoruz. Firma fuar katılımları ve satış ekibimizin ziyaretleri ile mevcut müşteri sayısını arttıracak ve belirttiğimiz hedeflerine ulaşacaktır.



Sumitomo Türkiye, Türkiye'de Cyclo Center mi kuracak?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder