25 Mayıs 2015 Pazartesi

"Tasarruflu yeni ürünler ön planda"

İSKAV Yönetim Kurulu Üyesi Vural Eroğlu, Türkiye’de ısıtma ve soğutmada enerji verimliliğin çok önemli hale geldiğini söyledi. Eroğlu, “Bireysel soğutmada yaygınlaşan inverter sistemlerle yüzde 50’ye varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün” dedi


Türkiye’de ısıtma ve soğutma sektörü yeni tebliğlerin ışığında büyümesini sürdürüyor. Bina Enerji Performans (BEP) yönetmeliği ve yeni uygulamaya konulan klimada sezonsal verimlilik kriterleri sektörü şekillendiriyor. Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (İSKAV) Yönetim Kurulu Üyesi Vural Eroğlu, yeni tebliğlerle hem ısıtma hem de soğutmada enerji verimliliği yüksek ürünlerin ön plana çıkarıldığını söyledi. İç hava kalitesinin yükseltilmesi ve konforun her zaman iklimlendirmeyle sağlanabileceğini de vurgulayan Eroğlu, “Sağlık açısından da bu çok önemli. Sağlık için ısıl konfor ve iç hava kalitesi önem arzediyor. Sektörde firmalar bu yönde yeni projeler hayata geçiriyor. Bireysel soğutmada inverter sistemler yaygınlaşıyor. Bu yöndeki üretimlerde artış var. İnverter’a sahip cihazlarla yüzde 50’ye varan oranlarda tasarruf sağlamak mümkün” dedi.


İSKAV Yönetim Kurulu Üyesi Vural Eroğlu


4.5 milyar dolar ihracat var


Vural Eroğlu, iklimlendirme sektörünün her zaman Türkiye’nin üzerinde büyüdüğünü belirterek, “Sektör her yıl büyüyor. Türkiye ciddi oranda iklimlendirme ürünleri ihracı yapıyor. Komşularımızın siyasi durumu nedeniyle ihracat seviyesini korudu. Sektörün yurtiçindeki büyüklüğü 10 milyar dolar, ihracatımız ise 4.5 milyar dolar düzeyinde” diye konuştu.


Üreticilerin sezona iyi bir şekilde hazırlandığını dile getiren Eroğlu, “Dondurma tüketim duygusu ile klima satın alma arzusu çok paralel. Bunalınca şiddetli alım arzusu oluyor. Ertesi gün hava serinse erteleniyor. Tavsiyemiz, ihtiyacı planlamak yönünde olmalı. Böylece isabetli bir satın alma kararı verilmiş olur” ifadesini kullandı. İklimlendirme cihazlarının ömrü boyunca çalışan ve çalışırken de ürettiği fonksiyonun yanında enerji tüketen makinalar olduğunu söyleyen Eroğlu, şöyle konuştu:


Isı pompaları önemli olacak


“Bu bakımdan artık bu cihazların iç hava temizleme özelliğinin yanında toplam çalışma ömrü için de daha az maliyet performanslı cihazlar öne geçiyor. Bu açıdan cihazlar telefonlar gibi çok akıllı hale geliyor ve kendi kendine karar veren makinalar olma yolundalar. Enerji verimliliği açısından ısı pompaları dediğimiz cihazlar çok önemli hale gelecek. Bina enerji performansı açısından pasif evler yani sıfır enerji tüketen binalara doğru gidiliyor. Hiç enerji harcamadan fayda sağlanmayacağına göre makinalar kendi atık enerjilerini geri çevirip tekrar tekrar kullanarak .COP dediğimiz performanlarını yükseltecek hale getiriliyor.”


Vural Eroğlu, iklimlendirmenin Türkiye’de daha girmesi gereken mekanlar bulunduğuna da dikkat çekerek, okulların bunlar arasında yer aldığını ve kamuda her alanda iç hava kalitesinin artırılmasının ekonomiye katkı yapacağını kaydetti.


Uzmanlardan yardım alınmalı


Klima alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şöyle sıralanıyor:


– Klima alım kararında tüm kriterler göz önünde bulundurulmalı. Bir keşif çalışması için alanında uzman kişilerden yardım alınmalı


– Isıtılması ve soğutulması düşünülen alanın ısı kayıplarının ne kadar olduğu, hangi model cihazın kullanılması gerektiği önemli


– Kapasitesi ve yeri yanlış seçilmiş kalitesiz bir cihaz sağlığa zarar verebilir. Hangi konumda olursa olsun klimanın rüzgarının karşısında durulmamalı


– Cihazların ısı transfer yüzeylerinde meydana gelen kirlenme ve tahribat performansı düşürür


– Ortam ısı değerleri aniden değiştirilmemeli


– Orijinal parça kullanımına dikkat edilmeli


Pazar 2 milyar euro büyüklükte


Vural Eroğlu, Türkiye’de toplam ısıtma, soğutma ve havalandırma pazarının büyüklüğünün 2 milyar euro olduğunu da aktararak, şu bilgileri verdi:


– “Bunun 1 milyar euro kadarını soğutma ve havalandırma sistemleri oluşturuyor. 1 milyar euro’luk bölümü de ısıtma ve sıcak su sistemleriden geliyor.


– 1 milyar euro’luk Türkiye klima pazarının yaklaşık yarısı da ev tipi split klima pazarı, diğer yarısı ise VRF, fan coil, Chiller, klima santrali gibi merkezi sistemler.


– Tüketicilerin bireysel ısıtma ürünlerinde tercihleri kombi cihazlarından yana özellikle yüksek enerji verimi sebebi ile tasarruf sağlayan yoğuşmalı kombilere talep her geçen yıl artıyor.


– Bireysel klima sistemlerinde ise yüksek enerji verimine sahip, az elektrik tüketimi ile yüksek performans sağlayan inverter split klimalar tercih ediliyor. Düşük ses seviyesine sahip klimalar da tercih edilmeye başlandı.”



"Tasarruflu yeni ürünler ön planda"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder