22 Şubat 2015 Pazar

Türkiye'nin en büyük enerji fuarı!



head_yeniEnerji koridoru kimliği ile uluslararası arenada yeni ve önemli bir aktör olan Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma, yerli Enerji Endüstri ve kümelerinin oluşturulması politikaları doğrultusunda projelendirilen CNR Energy Istanbul – Enerji ve Çevre Teknolojileri Fuar ve Konferansı, CNR Holding kuruluşlarından İstanbul Fuarcılık A.Ş. tarafından 19 – 21 Mart 2015 tarihleri arasında CNR Expo Yeşilköy’de düzenlenecektir.


Enerji sektörü ile ilgili tüm tarafları bir araya getirecek CNR Energy İstanbul, başta İstanbul Sanayi Odası (İSO) olmak üzere ilgili diğer tüm STK’larla işbirliğiyle düzenlenecek olup sektörde yeni açılımlar sağlarken ulusal ve uluslararası pazarda da yeni fırsatlar yaratma konusunda çok önemli bir görev icra edecektir. İlki düzenlenecek olan Enerji ve Çevre Teknolojileri Fuar ve Konferansı ile gurubumuzun bugüne kadar başardığı birçok uluslararası birikim, tecrübe ve mekânsal açıdan yüksek kapasitemiz dolayısıyla ülkemizin bu alandaki en büyük Fuar ve Konferansı olmayı hedefleniyor.


Türkiye rüzgar enerjisinde Avrupa’da ilk 10’a girdi!


wind-turbine-farm-sunsetSektörün 2023 hedeflerinden bir diğeri, yenilenebilir enerji ile dışa bağımlılığı azaltmak. 2023’e kadar elektrik üretiminde yenilenebilir kaynakların payını yüzde 30’a  çıkarmayı hedefleyen Türkiye, böylece doğalgazın payını yüzde 30’a düşürmeyi planlıyor. Yerli kaynak olan kömürün payını, enerji kullanımında yüzde 30’a çıkarmayı amaçlayan sektörde; kalan yüzde 10’u nükleer enerjiden sağlamaya yönelik çalışmalara başlanmış durumda. Rüzgar enerjisi alanında artan yatırımlar yenilenebilir enerjide konulan hedefleri doğrular durumda. Yenilenebilir Enerji Kanunu’nun 2005 yılında yürürlüğe girmesiyle, rüzgar enerjisi sektörüne giriş yapan Türkiye’de bu alan her geçen gün büyüyor. HIS Emerging Energy Research (EER) şirketinin araştırmasına göre, 2011 yılında dünyadaki toplam rüzgar enerjisi kumlu gücü 41 GW oldu. Çin pazarındaki yavaşlamaya rağmen Asya-Pasifik bölgesinde yer alan ülkeler halen pazar lideri konumundalar ve 2011 yılında, rüzgar türbinlerinin yüzde 53’ü Asya-Pasifik ülkelerine tedarik edildi. Dünyadaki büyümeye paralel olarak, Türkiye rüzgar enerjisi pazarı da önemli bir büyüme kaydetti ve 10 yıl önce sıfır düzeyinde olan rüzgar enerjisinde, Avrupa’da ilk 10’a girdi. Dünyada ise, rüzgar enerjisi kapasitesiyle 16. sırada yer alan Türkiye, 48 bin MW civarında tek-no-ekonomik rüzgar potansiyeline sahip. Ancak bunun sadece yaklaşık 2 bin MW’ını kullanan Türkiye, 2023 yılında, rüzgar enerjisi kurulu gücünü 20 bin MW’a çıkarmayı hedefliyor.


Enerji sektöründe Türkiye’nin potansiyeli yatırıma dönüşüyor


elektrikTürkiye, 2023 hedefleri doğrultusunda enerjide dışa bağımlılığı, enerji kaynaklarını çeşitlendirerek azaltmayı hedefliyor. Bu doğrultuda nükleer ve yenilenebilir enerji gibi natif kaynaklara ilişkin adımlar hız kazanıyor. Lisanssız elektrik üretimi yönetmeliğinin ardından yapılan başvuru sayısı 300’e yaklaşırken, mevcut taleplerde rüzgar ve güneş enerjisi öne çıkıyor. Lisanssız üretimde 2015 yılı sonuna kadar, 5 bin MW kurulu güç hedefleniyor.


Türkiye’de hızla gelişen sanayi başta olmak üzere, konut, tarım ve hizmet sektörlerinde enerji ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Sektör aktörlerinin uzun zamandır dile getirdiği gibi, enerjisinin yüzde 73’ünü ithal eden Türkiye’nin, dışı bağımlılığının azalabilmesi için, doğal, yerli ve yenilenebilir enerji alanında yatırımlara yönelmesi ise şart. Güneş ve rüzgar enerjisinde, bulunduğu coğrafik konumu itibarıyla önemli bir potansiyele sahip olan sektörde aktörler, önümüzdeki dönemde her iki alanda da yatırımların hızla artacağı görüşünde.


 


 





Türkiye'nin en büyük enerji fuarı!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder